۲۵
بهمن
۱۴۰۳
شماره
۵۸۳۱
عناوین صفحه
هگمتانه، گروه شهرستان: «تپه نقارهچی» نهاوند از آثار تاریخی بسیار مهم دوران سلوکیان است که ادامه کاوشها میتواند رازهای سر به مهر در این تنها آرامگاه سلوکی در ایران را فاش و نمایان سازد و نگاه جهانیان را به این اثر تاریخی معطوف کند.
به گزارش هگمتانه، شهرستان نهاوند از دوران ماقبل تاریخ بهطور مداوم محل سکونت انسانها بوده است که با توجه به قدمت بیش از هفت هزار سالهاش دارای آثار تاریخی متعلق به دورانهای مختلف است که از جمله این آثار میتوان به تپه نقارهچی اشاره کرد.
«تپه نقارهچی» تپهای مدور با ارتفاع حدود هشت متر است که در جنوب شرقی نهاوند و در بین مزارع و باغات میوه قرار دارد و از نظر دوره زمانی به دوران سلوکیه مربوط است.
با توجه به نزدیکی این تپه با محوطه «لائودیسه» به منظور یافتن ارتباط بین شهر لائودیسه دوره سلوکی و گور دفن شده در این تپه که در گزارش ناصرالدین شاه نیز به آن اشاره شده، از مدتها پیش کشف آن ضروری به نظر میرسید که فصل اول کاوشها در این تپه شهریور 98 و فصل دوم هم دوم اردیبهشت 1401 انجام شد.
در نتیجه این دو فصل کاوش نخستین «آرامگاه تومولوسی» ایران در این تپه کشف شد که به گفته باستانشناسان کشف چنین آرامگاهی تاکنون در کشور بیسابقه بوده است و تا رسیدن به نتیجه مطلوب ضروری است که کاوشها در این تپه تاریخی مهم ادامه پیدا کند که البته بیش از دو سال است که ادامه کاوشها در این مکان معطل تأمین اعتبار مانده است.
تپه نقارهچی» نهاوند منحصر به فردترین محوطه باستانی ایران
سرپرست تیم باستانشناسی تپه نقارهچی نهاوند در این زمینه گفت: تپه نقارهچی نهاوند یکی از منحصر بهفردترین محوطههای باستانی ایران است و میتواند گردشگری نهاوند را متحول کند.
محسن جانجان اظهار کرد: با توجه به اهمیت این تپه تاریخی و نزدیکی آن به شهر نهاوند میتوان این منطقه را به عنوان یک سایت موزه برای تحقیقات باستانشناسی مدنظر قرار داد که در این زمینه لازم است بودجه مورد نیاز برای آن در نظر گرفته شود.
وی با بیان اینکه «تپه نقارهچی» با ارتفاع هشتمتر در جنوب شرقی نهاوند و در حاشیه باغهای این شهر قرار دارد و در گزارش سفر «ناصرالدین شاه» به این تپه و آرامگاه اشاره شده است، تصریح کرد: شهرستان نهاوند از شهرهای مهم در حکومت سلوکیان است و از طرف دیگر وجود «معبد لائودیسه» در این منطقه میتواند اثباتگر این باشد که این آرامگاه مربوط به یک فرد مهم مانند یک سردار رده بالا یا ساتراپ(شهربان) و یا پادشاهی از دوران سلوکی باشد که ما درصدد کشف این گورهای سلطنتی هستیم.
جانجان ادامه داد: تاکنون دو فصل کاوش در این محوطه تاریخی انجام شده است و ادامه کاوشها در این مکان مهم تاریخی بستگی به تأمین اعتبار دارد که امیدواریم مسؤولان شهرستان نهاوند در کمیته برنامهریزی این شهرستان اعتباری برای این مهم اختصاص دهند.
رئیس بنیاد ایرانشناسی در استان همدان با بیان اینکه ادامه کار و کاوش در تپه نقارهچی بسیار مهم است، اضافه کرد: در دو فصل کاوش در این منطقه به نتیجه خوبی رسیدیم ولی نیاز است که کاوشها ادامه داشته باشد و با توجه به اینکه این تپه وسعت کمی دارد با کاوشها سریعتر به سرانجام میرسد.
جانجان یادآور شد: فصل اول کاوشها در تپه نقارهچی نهاوند شهریور 98 به مدت یکماه و فصل دوم هم دوم اردیبهشت 1401 تا خردادماه به اتمام رسیده است و اکنون منتظر تأمین اعتبار برای آغاز فصل سوم و کشف پاسخ و ابهامات جامعه علمی کاوشگران و باستانشناسان در دنیا و ایران هستیم.
ارتباط بین معبد لائودیسه و نقارهچی نتایج دو فصل کاوش در نقارهچی
به گفته وی؛ تاکنون نتایج این کاوشها ارتباط بین معبد لائودیسه و نقارهچی را تقویت کرده و در حال حاضر به یک گور تومولوسی دوره سلوکی ختم شده است که نخستین آرامگاه تومولوسی ایران در شهرستان نهاوند است و میتواند بسیاری از زوایای تاریک تاریخ غرب کشور در دوران سلوکی را کشف کند.
جانجان همچنین تأکید کرد: در آرامگاهی که در تپه نقارهچی به دست آمد هیچ شیء تاریخی یا تابوت و استخوانی پیدا نشد چرا که در زمان ناصرالدین شاه، عبدالصمدمیرزا ملقب به «عزالدوله» به این مقبره رفته و اشیا درون آن را خارج کرده است.
سرپرست تیم باستانشناسی تپه نقارهچی نهاوند افزود: با توجه به کمبود آثار دوره سلوکی در ایران، از وجود معماری شهرهای یونانی و آداب و رسوم تدفین آنها اطلاعی نداریم بنابراین کشف معبد لائودیسه و یا آرامگاه یک سردار و یا ساتراپ سلوکی میتواند سرنخی برای شناخت معماری و آئین تدفین سلوکیها در ایران و تأثیرپذیری احتمالی آنها از ایرانیها باشد و نقش بسزایی در جذب گردشگری خارجی دارد.
وی در ادامه گفت: آنچه در تپه نقارهچی به دست آمده از سوی رسانههای خارجی مورد توجه قرار گرفت و همین نقطه عطفی برای جذب گردشگر خارجی برای شهرستان محسوب میشود.
سرپرست هیأت باستانشناسی فصل دوم کاوش تپه نقارهچی بیان کرد: در زمان پادشاهی آنتیوخوس سوم، نهاوند تبدیل به یکی از شهرهای مهم این پادشاهی شد تا جایی که وی معبدی به نام «لائودیسه» را در آن ساخت و مردم را به پرستش آن دعوت کرد.
جانجان اضافه کرد: براساس شواهد تاریخی از دوره سلوکیان اسامی شهرهایی از جمله آنتوخیه، الکساندریا، آپولو و لائودیسه بر جا مانده است و لائودیسه همان نهاوند کنونی است که با توجه به اهمیت این شهر باستانشناسان به دنبال کشف گورستان آن بودند.
به نقل از ایسنا، وی این اثر تاریخی را یک ظرفیت بینظیر در کشور دانست که جذابیت زیادی برای گردشگران دارد و از همه مسؤولین ارشد شهرستان تقاضا کرد که به این مهم توجه کنند و برای ادامه کاوشها اعتبار اختصاص دهند.